Δυο λόγια για το Bauhaus

Το 2019, η Γερμανία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Bauhaus. Αυτή η θρυλική ακαδημία για την τέχνη και την αρχιτεκτονική ιδρύθηκε στη Βαϊμάρη της Θουριγγίας το 1919. Μέχρι σήμερα, οι έννοιες του Bauhaus προσφέρουν έμπνευση στους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Εκεί, η επανάσταση των τεχνών προκάλεσε την αυγή μιας νέας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από το πρωτοποριακό πνεύμα και τη χαρά του πειραματισμού του Bauhaus και του μοντερνισμού.

Από τις ταπεινές αρχές του στη Βαϊμάρη, το Bauhaus γρήγορα έγινε το κέντρο του διεθνούς κινήματος αβάνγκαρντ. Το 1919, ο αρχιτέκτονας Walter Gropius ίδρυσε τη σχολή τέχνης και σχεδίασης υπό την ονομασία «Staatliches Bauhaus zu Weimar». Το 1925 η σχολή μετακόμισε στην πόλη Dessau και αργότερα στο Βερολίνο, όπου έκλεισε ως αποτέλεσμα της πίεσης των εθνικοσοσιαλιστών το 1933. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Bauhaus βγήκαν στον κόσμο και οι ιδέες του Bauhaus ταξίδεψαν από το Τελ Αβίβ και το Σικάγο ως το Σαντιάγο της Χιλής, τη Μόσχα και το Τόκιο.

Τα πρώτα χρόνια του Bauhaus, η τέχνη και το design επηρεάστηκαν έντονα από την περιέργεια και την επιθυμία για αλλαγή. Οι μάστερ και οι σπουδαστές πειραματίστηκαν με υλικά, μορφές και χρώματα, αλλά και με νέες έννοιες στέγασης και μεθόδους διδασκαλίας. Καλλιτέχνες όπως ο Paul Klee, ο Wassily Kandinsky, ο Lyonel Feininger, ο Marcel Breuer και η Marianne Brandt απάντησαν στο αίτημα του ιδρυτή Walter Gropius και ήρθαν στη Βαϊμάρη.

Οι έννοιες του Bauhaus υιοθετήθηκαν, ενισχύθηκαν, επικρίθηκαν, απορρίφθηκαν και ανακαλύφθηκαν εκ νέου. Η επίδραση του κινήματος Bauhaus στην εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, του βιομηχανικού σχεδιασμού και της σύγχρονης τέχνης τον 20ο αιώνα ήταν καθοριστική. Ιδανικό του ήταν να επιτρέψει σε όλους τους κλάδους των τεχνών και των τεχνών να αλληλεπιδρούν για να οικοδομήσουν το μέλλον μαζί και να σχεδιάσουν έναν καλύτερο, σύγχρονο τρόπο ζωής. Σήμερα, πολλά κτήρια Bauhaus στη Βαϊμάρη και στο Dessau έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

φωτογραφία: http://www.bauhaus-movement.com/en/
video: © Thueringer Tourismus

No Comments Yet.