10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BAUHAUS

 

1. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΣΧΟΛΗ
Το 1919, ο Walter Gropius έγινε διευθυντής ενός νέου ιδρύματος, του Staatliches Bauhaus, γνωστού και ως Bauhaus, που συγχώνευσε την πρώην Μεγάλη Δυτική Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαϊμάρης. Παρόλο που ο Gropius ήταν αρχιτέκτονας και ο όρος Bauhaus μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "οικοδομικό σπίτι", η σχολή σχεδιασμού δεν διέθετε τμήμα αρχιτεκτονικής μέχρι το 1927.

 

 

 

 

2. ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΝΟΜΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Σε ένα φυλλάδιο για την έκθεση του Απριλίου 1919, ο Gropius δήλωσε ότι στόχος του ήταν "να δημιουργήσει μια νέα συντεχνία των τεχνιτών, χωρίς τις διακριτικές τάξεις που δημιουργούν ένα αλαζονικό φράγμα μεταξύ τεχνίτη και καλλιτέχνη". Συνδυάζοντας τις επιρροές από τον μοντερνισμό, το αγγλικό κίνημα Arts and Crafts και τον κονστρουκτιβισμό, ο Gropius προώθησε την ιδέα ότι το design πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία.

 

 

 

 

3. ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΗ
Η πιο βασική αρχή της σχολής Bauhaus ήταν ότι " η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία". Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, απλά αλλά κομψά γεωμετρικά σχήματα σχεδιάστηκαν με βάση την προβλεπόμενη λειτουργία ή σκοπό ενός κτιρίου ή ενός αντικειμένου. Εικονογραφώντας αυτή την ιδέα, τα πιόνια αυτού του σκακιού που σχεδιάστηκε από τον Josef Hartwig (1923-24) είναι σχηματοποιημένα για να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται το καθένα.

 

 

 

 

4. ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ‘ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ’
Η διεπιστημονική προσέγγιση των καθηγητών και των σπουδαστών της σχολής σήμαινε ότι οι εικαστικές τέχνες, ο γραφικός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική καθώς και ο βιομηχανικός σχεδιασμός, συνδιαλέγονταν με τον τρόπο που οι άνθρωποι ζούσαν στον σύγχρονο κόσμο. Έτσι, πραγματοποίησαν την έννοια του «Gesamtkunstwerk» ή του πλήρους έργου τέχνης. Αυτή η φωτογραφία δείχνει το εσωτερικό του σχολείου Bauhaus στο Dessau.

 

 

 

 

5. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Η σχολή είχε πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες μεταξύ των καθηγητών της. Αυτή η φωτογραφία από το 1926 περιλαμβάνει, από αριστερά προς τα δεξιά τους: Josef Albers, Hinnerk Scheper, Georg Muche, Laszlo Moholy-Nagy, Herbert Bayer, Joost Schmidt, Walter Gropius, Marcel Breuer, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Lyonel Feininger, Gunta Stölzl και Oskar Schlemmer. Οι Hannes Meyer και Ludwig Mies van der Rohe ήταν επίσης διευθυντές της σχολής.

 

 

 

 

6. ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ BAUHAUS ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ
Παρόλο που το Bauhaus συνδέεται με τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό, οι σπουδαστές και οι δάσκαλοι επένδυσαν μια αναπάντεχη ποσότητα ενέργειας για τη δημιουργία σουρεαλιστικών φορεσιών για τα πάρτυ, όπως αναφέρει ο Farkas Molnar στο δοκίμιο του 1925 "Life at the Bauhaus". Τα πάρτυ ξεκίνησαν ως αυτοσχέδιες εκδηλώσεις αλλά αργότερα μετατράπηκαν σε μεγάλες παραγωγές, όπως το «Triadic Ballet» του Oskar Schlemmer από το 1922 (φωτογραφία).

 

 

 

 

7. Η ΣΧΟΛΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ
Οι πολιτικές εντάσεις οδήγησαν σε πολλαπλά κλεισίματα της σχολής. Μετά την έδρα του στη Βαϊμάρη από το 1919 έως το 1925, το Bauhaus μετακόμισε στο Dessau. Όταν οι Ναζί κατέκτησαν τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου εκεί, η σχολή έκλεισε ξανά το 1932 και ξανάρχισε στο Βερολίνο. Έκλεισε μόνιμα τον Απρίλιο του 1933, με πίεση από το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο επέκρινε το ίδρυμα για την παραγωγή «εκφυλισμένης τέχνης».

 

 

 

 

8. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Παρόλο που η σχολή Bauhaus έκλεισε, διάφορα μέλη του προσωπικού της συνέχισαν να διαδίδουν τις ιδέες της αφού έφυγαν από τη Γερμανία. Για παράδειγμα, πολλοί Εβραίοι αρχιτέκτονες της σχολής Bauhaus συνέβαλαν στη Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ, όπου σχεδιάστηκε μια συλλογή από 4.000 κτίρια στο στυλ Bauhaus. Είναι μια περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

 

 

9. ΕΧΕΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΣΤΟΥΣ DESIGNERS ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Αν και σήμερα οι άνθρωποι συσχετίζουν συνήθως τα μοντέρνα, οικονομικά προσιτά και αρθρωτά έπιπλα με την Ikea, η ιδέα δεν γεννήθηκε στη Σουηδία, αλλά είναι αμπνευσμένη από τα κλασικά έργα των σχεδιαστών του Bauhaus. Αυτή η φωτογραφία παρουσιάζει σωληνωτά έπιπλα σχεδιασμένα από τον Marcel Breuer και τον Ludwig Mies van der Rohe από το 1927 έως το 1930.

 

 

 

 

10. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ BAUHAUS
Η σχολή Bauhaus θα κλείσει τα 100 το 2019 και η Γερμανία αποκαλύπτει ήδη σχέδια για το τριετές εορταστικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα τρία μουσεία που φιλοξενούνται στα κτίρια των πρώην σχολών της Βαϊμάρης, του Dessau και του Βερολίνου, αλλά τουλάχιστον 10 από τα 16 ομοσπονδιακά κράτη της χώρας θα συμμετάσχουν. Αναμείνετε αρκετές εκθέσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις - ακόμα και νέα μουσεία.

 

 

Πηγή: http://www.dw.com/

Comments are closed.